بسیاری از علاقهمندان به زیورآلات طلا سعی دارند با خرید طلا بهنوعی در بازار این فلز گرانبها سرمایهگذاری کنند. بااینحال برای موفقیت در این نوع سرمایهگذاری بهتر است با عوامل مؤثر بر قیمت طلا آشنایی داشته باشید تا نوسانات بازار غافلگیرتان نکنند. در این مقاله از چرم بهمن سعی میکنیم مهمترین عواملی را که قیمت طلا را تحتالشعاع قرار میدهند با شما در میان بگذاریم. اگر شما نیز خرید زیورآلات طلا را به چشم نوعی سرمایهگذاری بلندمدت نگاه میکنید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سرمایهگذاری روی طلا
سرمایهگذاری در بازارهای مالی مختلف مانند بازار طلا، سهام، ارز، کالا و غیره همیشه گزینهی مناسبی برای برخورداری از رشد مالی محسوب میشده و سرمایهگذاران میتوانند هریک از این بازارهای مالی را برای شروع معامله و سرمایهگذاری خود انتخاب کند. در این میان، سرمایهگذاری روی طلا یکی از پرطرفدارترین راههای سرمایهگذاری است که گزینهی محبوبی میان علاقهمندان به زیورآلات طلا محسوب میشود.
سرمایهگذاری روی طلا بسیار آسان و سریع است و طلا نوعی دارایی و ماندگار سودآور است که از نظر ارزش مالی از مزایای متعددی برخوردار است. از جملهی این مزایا میتوان به عدم آسیبپذیری در برابر تورم و نوسانات قیمت در صورت وقوع بحرانهای اقتصادی، سهولت خرید و فروش و قابلیت نقد شدن آنی طلا اشاره کرد.
عوامل مؤثر بر قیمت طلا
عوامل زیادی بر قیمت زیورآلات طلا تأثیر دارند که از آن جمله میتوان به عیار طلای بهکاررفته در قطعه، محل استخراج طلای آن، شناسنامهدار بودن آن، محل ساخت، توزیع و فروش آن، نوع ساخت قطعه، تکنولوژی بهکاررفته در ساخت آن و دستساز یا ماشینی بودن آن اشاره کرد. اما اگر بخواهیم در مورد عوامل مؤثر بر قیمت طلا بهطورکلی صحبت کنیم میتوانیم به ده عامل مهم اشاره کنیم؛ بنابراین، در ادامه به بررسی عواملی که در تعیین قیمت طلا نقش دارد، میپردازیم؛

1. عوامل بینالمللی
قیمت بینالمللی طلا یک عامل تعیینکننده در ارزش طلا به خصوص در کشورهای واردکننده آن محسوب میشود. قیمت نقدی طلا در بازار شمش لندن تعیین میشود و اگر به هر دلیلی این قیمت افزایش یابد، قیمت طلا در سایر کشورها نیز تغییر میکند. علاوه بر این سایر عوامل بینالمللی از جمله وقوع درگیری ها، مناقشات و جنگ و برقراری صلح نیز بر قیمت داخلی طلا تأثیر میگذارد و اگر شرایط بینالمللی منجر به تنش میان دولتها شود، ممکن است طلا با افزایش قیمت مواجه شود.
2. عرضه و تقاضا
در دنیای اقتصاد قیمت تمامی کالاها تابع قوانین عرضه و تقاضا است و طلا نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ عرضه طلا در کشورها به میزان ذخایر طلای دولتی بستگی دارد و چون طلا یک کالای استخراجی محسوب میشود، اگر مقدار طلایی که هر سال استخراج میشود برای تأمین تقاضا کافی نباشد افزایش تقاضا منجر به افزایش قیمت طلا میشود.
3. تورم
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که ارزش طلا با تورم کم نمیشود و در صورت افزایش نرخ تورم، حتی اگر ارزش ارز کاهش یابد، نرخ طلا کاهش پیدا نمیکند؛ بنابراین در صورت افزایش نرخ تورم، سرمایهگذاری در طلا افزایش مییابد و به همین دلیل تقاضا برای طلا نیز بیشتر میشود که ممکن است بر قیمت آن تأثیر بگذارد و باعث افزایش قیمت آن بشود.
4. تغییر نرخ ارز
نرخ ارزهای بینالمللی بهویژه دلار آمریکا، یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت طلا محسوب میشود؛ کاهش ارزش دلار آمریکا افزایش قیمت طلا را به دنبال دارد، چرا که با کاهش ارزش دلار ارزش سایر ارزها و اقلام مورداستفاده برای سرمایهگذاری در سراسر جهان افزایش پیدا میکند.
5. مالیات و عوارض واردات
عوارض و حق گمرکی واردات یکی دیگر از عوامل مؤثر بر قیمت طلا محسوب میشود. هنگامی که طلا وارد کشوری میشود، برای محمولهی طلا حقوق گمرکی اخذ میشود که قیمت طلا را در بازار به طور مستقیم تحتتأثیر قرار میدهد. علاوه بر این مالیات بر ارزشافزوده، مالیاتهای محلی و هزینههای توزیع بنا به موقعیت جغرافیایی نیز باعث افزایش نرخ طلا میشود.
6. سیاست پولی و نرخ بهره
این عامل به شکل جالبی بر قیمت طلا تأثیر میگذارد؛ بهطوریکه با افزایش نرخ بهره، تمایل سرمایهگذاران برای فروش طلا افزایش یافته و در بانکها سرمایهگذاری میکنند تا از مزایای نرخ بهره بالا استفاده کنند. همین موضوع موجب کاهش تقاضا برای طلا و در نتیجه کاهش قیمت آن میشود که البته عکس آن نیز صادق است. در مجموع میتوان گفت که قیمت طلا رابطه معکوسی با نرخ بهره دارد و هر زمان نرخ بهره بانکی بالا برود قیمت طلا کاهش پیدا میکند و هر زمان نرخ بهره بانکی کم شود قیمت طلا با افزایش روبرو خواهد شد.
7. ذخایر طلای دولتی
دولتها طلا را از طریق بانک مرکزی کشور خود خریداری کرده یا به فروش میرسانند که این فعالیتها بر قیمت طلا در داخل کشور تأثیر میگذارد؛ چرا که با خرید طلا توسط دولت، عرضه در بازار کاهش یافته و نقدینگی به بازار تزریق میشود که خود باعث کاهش قیمت طلا میشود.
8. عملکرد سایر بازارها
بازار سهام و بازار ارز نقش مهمی در تعیین قیمت طلا ایفا میکنند؛ به این صورت که در صورت سیر نزولی قیمتها در این بازارها، ممکن است سرمایهگذاری در بازار طلا در اولویت قرار گیرد و بهاینترتیب با افزایش تقاضا، قیمت طلا نیز افزایش یابد.
9. دادههای اقتصادی
یکی دیگر از محرکهای قیمت بازار طلا، دادههای اقتصادی دولتها است؛ دادههای اقتصادی، مانند گزارشهای شغلی، دادههای مربوط به دستمزدها، دادههای مربوط به تولید و اطلاعات مربوط به رشد تولید ناخالص ملی بر تصمیمات و سیاست پولی دولتها تأثیر میگذارد که همین به نوبه خود میتواند یکی از عوامل مؤثر بر قیمت طلا محسوب شود.
10. بیثباتی
در نهایت وجود بیثباتی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند بر قیمت طلا تأثیر بگذارد؛ در این میان بیثباتی سیاسی و بیثباتی اقتصادی بهویژه نقش مهمی در تعیین قیمت طلا دارند. نکتهای که سرمایهگذاران باید در نظر داشته باشند این است که بیثباتی مانند بسیاری از نکات آماری قابلاندازهگیری نیست و نمیتوان با قاطعیت در مورد میزان آن صحبت کرد.
خواندن این مطلب پیشنهاد می شود : 15 راه تشخیص طلا در خانه برای افراد عادی
سخن پایانی
طلا از گذشتههای دور یکی از محبوبترین روشهای ذخیره ثروت در میان افراد بوده و سرمایهگذاری در بازار طلا در طول زمان بهعنوان یک سپر کاربردی و مطمئن در برابر تلاطمهای بازارهای اقتصادی محسوب میشده است؛ چرا که سهام و طلا اغلب در مسیرهای متضاد حرکت میکنند.
با اینحال نوسانات قیمت طلا را نمیتوان نادیده گرفت و ازآنجاییکه مراحل مختلفی از آوردن طلا از معادن تا خرید نهایی وجود دارد، عوامل متعددی نیز در محاسبه قیمت طلا نقش دارند؛ باتوجهبه عواملی که به آنها اشاره کردیم رابطهی میان عرضه و تقاضا بیشترین تأثیر را در قیمت طلا دارد و سرمایهگذاران اگر بازارها را بهدقت بررسی کنند و از عوامل مؤثر بر قیمت طلا درک روشن و عمیقی داشته باشند، میتوانند از سرمایهگذاری در طلا سود قابلتوجهی به دست بیاورند.