زیورآلات نقره طرف‌داران بسیاری دارد اما گاهی اوقات فلز نقره به‌ مرور زمان و در اثر نگهداری و استفاده نامناسب تغییر رنگ داده و سیاه می‌شود. همین موضوع باعث شده اغلب علاقه‌مندان به دنبال یافتن بهترین راه برای جلوگیری از سیاه شدن نقره باشند. در این مقاله برای شما توضیح می‌دهیم که علت سیاه شدن نقره چیست و راهکارهایی برای نگهداری از نقره با شما در میان می‌گذاریم؛ بنابراین، اگر شما هم از دوستداران زیورآلات نقره هستید و می‌خواهید بدانید چرا نقره سیاه می‌شود و چگونه از سیاه شدن نقره جلوگیری کنید تا انتهای این مقاله از چرم بهمن با ما همراه باشید.

ست دستبند و جاکلیدی و گردنبند با پلاک نقره
ست دستبند و جاکلیدی چرم و گردنبند سنگ با پلاک نقره ، ساخته شده توسط برند “چرم بهمن”

نقره خالص و زیورآلات

نقره یک فلز براق و سفید رنگ است که در جدول تناوبی با علامت Ag نشان داده می‌شود و همچنین یکی از فلزاتی است که در تهیه زیورآلات کاربرد و طرف‌داران بسیاری دارد. بااین‌حال، نقره خالص فلز نرمی است و نمی‌توان از آن برای ساخت زیورآلات استفاده کرد.

به همین دلیل در این صنعت از نقره عیار 925 استفاده می‌شود. این عیار از یک سیستم هزارگانی (عیار 1000 به معنای نقره خالص) گرفته می‌شود. پس در نقره عیار 925، 925 هزارم یا 92.5 درصد از ترکیب به‌کاررفته در ساخت زیورآلات از نقره خالص و باقی آن (7.5 درصد) از فلزات دیگر مانند مس تشکیل شده است.

فلز نقره و مشخصات آن
فلز نقره و مشخصات آن

چرا نقره سیاه می‌شود

اگر می‌خواهید بدانید سیاه شدن نقره نشانه چیست باید بگوییم که این اتفاق به دلیل عیب‌ونقص یا کیفیت پایین نقره نیست و یک پیشامد کاملاً طبیعی است. نقره یک فلز نجیب محسوب می‌شود، به این معنی که این فلز در اثر برخورد با رطوبت هوا دچار اکسیداسیون نشده و زنگ نمی‌زند. بااین‌حال، رطوبت روی مس موجود در ترکیبات نقره تأثیر دارد و واکنش شیمیایی بین آنها است که باعث سیاه شدن نقره می‌شود. بااین‌وجود روش‌هایی برای نگهداری نقره و جلوگیری از سیاه شدن نقره وجود دارد که در بخش بعدی این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. پس ابتدا بیایید ببینیم چه چیزی باعث سیاه شدن نقره می‌شود.

مقایسه دو قاشق نقره در گذر زمان
مقایسه دو قاشق نقره در گذر زمان
  • تماس با لوازم‌آرایش، عطر و کرم‌های ضدآفتاب

شایع‌ترین علت سیاه شدن نقره تماس با مواد آرایشیِ روی پوست یا عطرِ روی لباس است. مواد آرایشی اغلب از ترکیبات شیمیایی‌ای تهیه می‌شوند که می‌توانند باعث تجزیه فلزاتی مانند نقره بشوند. به‌عنوان‌مثال، بسیاری از لوازم‌آرایش و کرم‌های ضدآفتاب حاوی زینک اکسید هستند که باعث سیاه شدن نقره می‌شود.

ترکیبات شیمیایی موجود در عطرها و اسپری‌های خوشبوکننده بدن هم ممکن است با نقره واکنش بدهند و باعث سیاه شدن آن بشوند. این ترکیبات باعث ساییده شدن ذرات میکروسکوپی فلز می‌شوند و همچنین باعث می شود سطح نقره به رنگ سیاه براق در آید.

  • تماس با ترکیبات گوگردی

ترکیبات حاوی گوگرد هم روی نقره تأثیر می‌گذارند. گوگرد واکنش شدیدی با نقره ایجاد می‌کند؛ بنابراین استفاده از زیورآلات نقره هنگام آشپزی می‌تواند یک علت سیاه شدن نقره باشد. چرا که بعضی مواد غذایی مانند تخم‌مرغ، پیاز، ماهی و غذاهای دریایی حاوی گوگرد هستند و می‌توانند به زیورآلات نقره شما آسیب بزنند.

  • قرارگرفتن در معرض رطوبت هوا و رطوبت بدن

آب‌وهوا تأثیر زیادی رو نقره دارد. همان‌طور که اشاره کردیم نقره عیار 925 که در ساخت زیورآلات به کار می‌رود حاوی مقداری مس است. مس نیز به دلیل ساختار شیمیایی خود با رطوبت موجود در هوا یا روی پوست واکنش می‌دهد و باعث سیاه شدن نقره می‌شود. هرچه نقره بیشتر در معرض آب یا رطوبت قرار بگیرد، احتمال سیاه شدن آن بیشتر است.

تعریق بالای بدن نیز می‌تواند علت زود سیاه شدن نقره باشد؛ بنابراین توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از سیاه شدن نقره در فصل تابستان بیشتر به نگهداری و تمیزکردن آن توجه داشته باشید.

  • اسیدی بودن بیش از حد بدن

متخصصین می‌گویند که واکنش و سیاه شدن نقره روی پوست در افرادی که بدنشان اسیدی‌تر است بیشتر اتفاق می‌افتد؛ بنابراین یکی از روش‌های جلوگیری از سیاه شدن نقره که برای سلامتی بدن هم مفید است، این است که با رعایت رژیم غذایی مناسب و حفظ آرامش روحی از اسیدی شدن بدنتان جلوگیری کنید.

مقایسه فلز نقره در گذر زمان
فلز نقره در صورت عدم مراقبت به مرور سیاه می شود.

راه‌های جلوگیری از سیاه شدن نقره

تا اینجا متوجه شدیم که چرا نقره سیاه می‌شود و دیدیم عوامل زیادی مانند آب‌وهوا، رطوبت و ترکیبات شیمیایی می‌توانند باعث سیاه شدن نقره بشوند. بااین‌حال اگر با نحوه صحیح نگهداری نقره آشنا باشید می‌توانید تا حد زیادی جلوی زود سیاه شدن آن را بگیرید.

در ادامه این مقاله از چرم بهمن، 14 راه برای جلوگیری از سیاه شدن نقره را با شما در میان می‌گذاریم . امیدواریم رعایت نکات مطرح شده به حفظ درخشندگی زیورآلات نقره شما کمک کند.

1. بعد از استفاده از نقره آن را تمیز کنید

یکی از بهترین راه‌های جلوگیری از سیاه شدن نقره این است که هر شب قبل از خواب زیورآلات یا ظروف نقره خود را که در طول روز از آنها استفاده کرده‌اید تمیز کنید. برای تمیزکردن نقره از یک دستمال نخی استفاده کنید. دقت کنید که از دستمال توالت و حوله آشپزخانه برای این کار استفاده نکنید چرا که ممکن است روی سطح نقره خش بیندازند.

تمیز نگه داشتن نقره مهمترین راه جلو گیری از سیاه شدن آن است
تمیز نگه داشتن نقره مهمترین راه جلو گیری از سیاه شدن آن است

2. نقره را در محل مناسب نگهداری کنید

بعد از استفاده و تمیزکردن نقره، آن را در یک ظرف، جعبه یا کیسه خشک و محفوظ از هوا نگهداری کنید. می‌توانید برای نگهداری نقره آن را داخل یک جعبه با جداره ابری گذاشته و آن را در جایی تاریک قرار دهید. سعی کنید نقره به‌هیچ‌وجه در معرض رطوبت، گردوخاک و تغییرات دما قرار نگیرد.

3. نقره را در جای مرطوب نگهداری نکنید

بعضی از افراد عادت دارند نقره را در حمام، سرویس بهداشتی یا آشپزخانه نگهداری کنند. نگهداری نقره در این مکان‌ها که اغلب پیش از خروج از منزل مورد‌استفاده قرار می‌گیرند، به آنها کمک می‌کند استفاده از زیورآلات نقره خود را فراموش نکنند. بااین‌حال، رطوبت موجود در این فضاها ممکن است باعث زود سیاه شدن نقره و تغییر رنگ آن بشود. به جای این کار می‌توانید زیورآلات نقره خود را در یک جعبه یا ظرف مخصوص و در بسته روی کنسول و میز آینه در ورودی خانه نگهداری کنید.

4. مانند جواهرسازها به نقره نگاه کنید

جواهرسازها برای جلوگیری از سیاه شدن نقره آن را در جعبه‌های نگهدارنده یا کیف‌های مخصوص نگهداری می‌کنند. داخل این جعبه‌ها معمولاً با یک لایه از ابر و پارچه مخمل پوشیده شده‌ است. اگر جعبه جواهر در دسترس شما نیست، می‌توانید داخل یک جعبه معمولی ابر یا دستمال نخی بگذارید. همچنین در کنار آن یک تکه گچ، یک بسته کوچک زغال فعال شده یا ژل سیلیکونی گذاشته و نقره را داخل جعبه نگهداری کنید.

5. زیورآلات نقره را جداگانه نگهداری کنید

برای جلوگیری از سیاه شدن نقره و خط‌ و خش افتادن آن، همیشه سعی کنید زیورآلات نقره را تک‌به‌تک در محفظه‌ها و جعبه‌های جداگانه نگهداری کنید. خراشیده شدن سطح نقره امکان سیاه شدن آن را بیشتر می‌کند؛ بنابراین سعی کنید هنگام نگهداری نقره، گیره‌های گردنبندها و زنجیرها را باز کنید و آنها را در حالتی قرار بدهید که پیچ و گره نخورند.

6. از محلول محافظ نقره استفاده کنید

محلول محافظ نقره مایع شفافی است که می‌توانید آن را روی سطح زیورآلات نقره بمالید تا یک لایه محافظ بین فلزات واکنش‌دهنده موجود در نقره و پوست ایجاد کند. در صورت در دسترس نبودن محلول محافظ نقره می‌توانید از لاک ناخن بی‌رنگ یا برق ناخن برای این کار استفاده کنید.

تمیز کردن نقره با نقره پاک کن
تمیز کردن نقره با نقره پاک کن

7. هنگام آشپزی از زیورآلات نقره استفاده نکنید

همان‌طور که گفتیم ترکیبات گوگردی باعث سیاه شدن نقره می‌شوند. پس هنگام آشپزی و کار با مواد غذایی حاوی گوگرد مانند تخم‌مرغ، پیاز، ماهی و غذاهای دریایی از زیورآلات نقره استفاده نکنید یا حتماً از دستکش استفاده کنید.

8. از محلول آب و اسید آمونیاک استفاده کنید

یکی از روش‌های جلوگیری از سیاه شدن نقره این است که زیورآلات نقره خود را به مدت یک تا دو روز در محلولی با نسبت مساوی آب و اسید آمونیاک قرار دهید. این کار تا مدت‌ها از سیاه شدن نقره در اثر استفاده یا تماس با پوست جلوگیری می‌کند.

9. از پودر بچه استفاده کنید

رطوبت و تعریق پوست می‌تواند باعث سیاه شدن نقره شود؛ بنابراین سعی کنید پوست قسمتی که در آن از زیورآلات نقره استفاده می‌کنید همیشه خشک باشد. اگر در ناحیه گردن یا دست‌ها تعریق زیادی دارید، قبل از استفاده از زیورآلات نقره کمی پودر بچه یا پودر ضد تعریق روی این ناحیه‌ها بزنید تا رطوبت آنها کمتر شود. همچنین می‌توانید برای نگهداری از نقره نیز کمی پودر بچه روی آن بزنید و بعد آن را لای دستمال بپیچید. این کار از نفوذ رطوبت به سطح نقره جلوگیری می‌کند.

لمس غیر مستقیم نقره با دستکش
تا حد امکان به صورت مستقیم به نقره دست نزنید

10. نقره را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید

نور مستقیم خورشید نیز می‌تواند باعث سیاه شدن نقره بشود؛ بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن نقره سعی کنید هنگام طبیعت‌گردی، کویرپیمایی و آفتاب گرفتن از زیورآلات نقره استفاده نکنید.

11. از تماس نقره با مواد شیمیایی و پاک‌کننده‌های خانگی جلوگیری کنید

پاک‌کننده‌های خانگی به‌سرعت باعث سیاه شدن نقره می‌شوند؛ بنابراین هنگام استفاده از مواد شوینده، صابون و مایع دستشویی از زیورآلات نقره استفاده نکنید. موادی مانند کلر هم می‌توانند نقره را سیاه کنند. پس بهتر است حتی هنگام شنا در استخر، آب‌شور و آب دریا هم زیورآلات نقره خود را در محلی خشک و مناسب قرار دهید.

12. هنگام خواب از زیورآلات نقره استفاده نکنید

بسیاری از افراد هنگام خواب تعریق دارند که همین باعث زود سیاه شدن نقره و اکسیداسیون سریع‌تر آن می‌شود. علاوه بر این دمای بدن زیر پتو بالا می‌رود و همین گرما باعث افزایش واکنش نقره با پوست می‌شود. همچنین زیورآلاتی مانند زنجیر و گردنبند ممکن است هنگام خواب گره بخورند و سطح آنها خراشیده شود. پس توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از سیاه شدن نقره قبل از خواب زیورآلات خود را در بیاورید و بعد از تمیزکردن در محل مناسب نگهداری کنید.

13. اول استحمام و آرایش، بعد استفاده از زیورآلات نقره

لوسیون‌ها، بدن شوها، نرم‌کننده‌ها، لوازم‌آرایش و عطر و اسپری همگی باعث زود سیاه شدن نقره می‌شوند؛ بنابراین هنگام آرایش کردن از زیورآلات نقره استفاده نکنید و قبل از استفاده از آنها دست‌هایتان را به‌خوبی با آب و صابون بشویید. در غیر این صورت، ذرات ریز ترکیبات شیمیایی موجود در لوازم‌آرایش روی سطح زیورآلات می‌نشیند و با فلزات موجود در نقره واکنش می‌دهد. علاوه بر این، اگر قبل از لباس پوشیدن از زیورآلات استفاده کنید ممکن است سطح آنها هنگام پوشیدن لباس با برخورد به دکمه ها و قسمت های فلزی آن خراش بردارد؛ بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن نقره درست قبل از زمانی که می‌خواهید منزل را ترک کنید از زیورآلات نقره استفاده کنید.

14. زیورآلات نقره روکش رادیوم تهیه کنید

آخرین راه جلوگیری از سیاه شده نقره این است که زیورآلات نقره را با روکش رادیوم تهیه کنید. گرچه روکش رادیوم نقره ممکن است به‌مرورزمان و بعد از مدتی از بین برود اما می‌توانید برای آبکاری رادیوم نقره مجدداً به کارگاه‌های جواهرسازی مراجعه کنید. روکش رادیوم به صورت موقت از نقره محافظت می‌کند و جلوی سیاه شدن آن را می‌گیرد.

شمش های نقره
شمش های نقره ، فلزی ارزشمند که از آن برای ساخت زیور آلات استفاده می شود.

 

خواندن این مطلب پیشنهاد میشود : مهم‌ترین فواید نقره برای بدن و سلامتی

سخن پایانی

در این مقاله توضیح دادیم که چرا نقره سیاه می‌شود و به 4 علت سیاه شدن نقره اشاره کردیم. تماس با لوازم‌آرایش و ترکیبات شیمیایی، تماس با ترکیبات گوگردی، قرارگرفتن در معرض رطوبت و اسیدی بودن بدن همگی موجب سیاه شدن نقره می‌شوند. اما راه‌های زیادی برای جلوگیری از سیاه شدن نقره وجود دارد که ما در این مقاله از چرم بهمن به 14 مورد از آنها پرداختیم.

تمیزکردن نقره بعد از استفاده، نگهداری آن در محل مناسب و به‌صورت جداگانه، استفاده از محلول آب و اسید آمونیاک، استفاده از محلول محافظ نقره و پودر بچه همگی از روش‌های جلوگیری از سیاه شدن نقره هستند. علاوه بر این به شما توصیه کردیم هنگام آشپزی، نظافت منزل، خواب، استحمام، شنا و آفتاب گرفتن از زیورآلات نقره استفاده نکنید. در آخر هم توصیه کردیم با تهیه زیورآلات نقره روکش رادیوم تا چند سال خیال خود را راحت کنید.

در پایان امیدواریم راهکارهای ارائه شده در این مقاله به شما کمک کند تا بتوانید زیبایی و درخشندگی زیورآلات چرم و نقره خود را که از چرم بهمن و یا سایر فروشگاه‌ها تهیه کرده اید، حفظ کنید. به شما قول می‌دهیم بعداً در مقاله‌ای مجزا بهترین روش‌های تمیزکردن نقره را نیز با شما در میان بگذاریم.

 

لینک واتساپ

4 دیدگاه برای “14 راه ساده برای جلوگیری از سیاه شدن نقره؛ چرا نقره سیاه می‌شود

  1. لیدی گفته:

    باسلام و عرض ادب
    مقالتون رو خوندم ، خیلی عالی و جامع به نظر میرسه ، امیدوارم بعده راهکارهایی که شما پیشنهاد دادید، گردنبندم دیگه زود سیاه نشه.
    تشکر

    • Admin گفته:

      با سلام ، ممنون از دیدگاه شما ، بله تلاش کردیم که این مقاله چه در بین مقاله های خارجی و چه داخلی ، از هر نظر کامل و جامع باشه .. حتما با رعایت توصیه ها نتیجه خواهید گرفت.. موفق باشید

        • Admin گفته:

          سلام همانطور که درمقاله اشاره شده با نسبت 50 درصد با آب رقیق و سپس طبق توضیح عمل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *